tisdag 24 november 2009

Skolfront

Under tiden jag åt frukost tittade jag på "Skolfront", ett program på UR. Det handlade om olika skolfrågor, t.ex. om elever ska kunna överklaga sina betyg eller om skolor med fler killar ska få mer pengar.

Programmet följde två killar i en niondeklass, typiskt bråkiga, lata, skoltrötta, ja ni förstår nog. I samma klass så fanns det en grupp tjejer som pluggade under lektionerna och berättade att de ville plugga vidare senare, och att de tyckte om att gå i skolan osv.osv.

Men nu finns det ett förslag om att skolor med många killar ska få mer pengar, så att de kan hjälpa de här "skoltrötta" killarna. Är det bra? Straffar man tjejerna? Behövs detta för att hjälpa killarna?
Visst tänkte jag, det är väl bra. Man måste ju hjälpa de här killarna så att de klarar av grundskolan liksom. Det kanske är lite taskigt mot tjejerna men, de här pengarna kommer de nog inte de märka ändå.
Men så var det en lärare som berättade sin åsikt;

Hon trodde att det här förslaget kommer av rädsla för maktskifte. Överlag har tjejer bättre betyg i alla ämnen utom i Idrott, det här resulterar i att fler tjejer kommer in på högre utbildningar. Hon sa att killar har kunnat gå ut skolan med sämre betyg, men att de har fått mer lön/makt i slutändan ändå. Men det enda sättet för tjejer att komma upp är att få höga betyg. Och att nu gynna pojkarna är ett sätt för att inte rubba maktskiftet, som man tydligen är rädd för.

Under hösten så har jag lyssnat på HallåP3, och en förmiddag handlade det om kvotering vid intagning till högre utbildningar. Eftersom tjejer överlag har bättre betyg tas det in fler tjejer än killar. Och för att få en jämn könsfördelning, ska man då ta in lika många tjejer som killar, oavsett att det finns tjejer med högre betyg än vad killarna har?

I början av programmet "Skolfront" tänkte jag; det är klart vi måste hjälpa de här killarna. Om inte skolan passar, så måste vi hitta ett sätt som får dem att plugga.
Men hallå?! Så här har skolan sett ut i alla tider. Om man inte vill plugga, skit i't då. Vissa kommer klara sig ändå. Varför inte ge tjejerna den här möjligheten, att få högre utbildning. Och sen får väl killarna stå sitt kast, lära sig av andras misstag och så får de väl, precis som tjejerna en gång har gjort, hävda sin rätt och visa att de kan ta sig in på Sveriges Högskolor, oavsett vilka betyg deras konkurrenter tjejerna har.

Nu är inte alla killar så här, jag vet. Jag känner många smarta killar och jag känner även tjejer som inte orkar plugga. Dessutom, så behöver man inte en utbildning för att ta sig någonstans i livet, det vet jag också. Men jag ville skriva det här ändå.

Belle

3 kommentarer:

elka sa...

grrrrr.... Ja blir så arg när man ska göra allt till en könsfråga! Det kanske finns en anledning till att killar inte orkar med skolan i samma utsträckning som tjejer. Ja säger inte att man ska göra det svårare för tjejer att få bra utbildningar och ja tror att det kommer att förändras hur toppjobben kommer att fördelas. Men att hjälpa killar att klara av skolan för att få det lättare att plugga vidare behöver inte betyda att dom får det bättre än tjejerna. Det handlar inte om kön utan om individer. Det ska kvoteras in kvinnor på chefsjobb o i styrelser men när det kommer till att kvotera in män ja då blir det ramaskri! Som med dom tjejer som inte kom in på veterinär linjen för att det är så många tjejer som går där redan så de va killar som blev in kvoterade. Det är i högsta domstolen just nu. Ska kvotering bara gälla när det e in kvinna som ska kvoteras in? Ska killar i mellan o högstadiet inte få den hjälp dom behöver för att få ett drägligt liv bara för att det sitter 40-talister på chefspositioner i Sverige? Ja skolan har sett ut som den gör i alla tider. Fast det gör inte samtiden. Den har förändrats det krävs mycket mer akademiska jobb nu för tiden o mycket högre utbildningar. Vilket gynnar tjejer i längden efter som att dom har lättare att sortera information. Förlåt att ja skrev ett så lång debatt inlägg på din blogg. men de här har varit nått ja tänkt på länge. Skolfrågor är en av dom saker som ligger mej närmast hjärtat :)

elka sa...

Ett tillägg. Vrf inte byta ut killar o tjejer i skolfrågan mot skoltrötta och dom som klarar av skolan utan problem. då får du in dom tjejer som e skoltrötta o dom killar som klarar av skolan i sina rätta grupper. Behöver man vara rädd för att en skoltrött ska ta jobbet ifrån en? Om den skulle lyckas me de så e de för att den har lyckats med nått annat. Men behöver man oroa sej för att de ska hända det är väl max 10% chans att de ska hända!

Belle sa...

För att svara på en sak i dina kommentarer. Ja, man borde dela in det här i "Skoltrötta" och "inte skoltrötta". Men det är inte vad politikerna i programmet "Skolfront" gör. Och det reagerar jag på.

Men jag säger fortfarande; skärpning i skolbänken. Det är bara viljan som saknas i många fall.